Slag om Arnhem vanuit Duits perspectief

DUITS-NEDERLANDSE GESCHIEDENIS 1940-1945


Hij is er weer!
De 3e druk...

Vanmorgen in IJzerlo opgehaald bij mijn uitgever Hans de Beukelaer. Na de gebruikelijke koffieklets aan de keukentafel, de boeken ingeladen en nu staan ze weer klaar voor de verkoop. Te bestellen op mijn website!

Post: 13 februari 2019


Met museumvoorzitter Robert Markus

Post: 12 februari 2019

Bezoek Manfred Kregeloh

Hij is het laatst overgebleven bemanningslid van het 7,5 cm Frans Flakgeschut in Meinerswijk bij Arnhem. In het afgelopen jaar stierven zijn oude kameraden Günter Busse en Siegfried Lünenschloss. Theodor Riken en Fred Marré gingen hen reeds voor. Nu is Manfred alleen, zonder vrouw en zonder kinderen.
Omdat we nog over de situatie in Meinerswijk vragen hebben en omdat hij ons Museum Vliegbasis Deelen een schenking had beloofd, togen wij afgelopen vrijdag 8 maart naar Duitsland, waar we in een plaatselijke Konditorei uren hebben zitten praten. De vragen blijven staan, maar we gingen naar huis met zijn 'denazifizierte' koppelriem en originele foto's. Uit de gesp had hij het hakenkruis gevijld, want de riem zat lekker en hij heeft hem nog lang gedragen, totdat zijn vrouw te lekker voor hem ging koken....binnenin de riem staan zijn initialen ingekerfd, wat natuurijk deze koppel, samen met zijn verhaal, de foto's en de attributen in het museum , en last but not least, het Emil-kanon, des te interessanter maakt! Wij bedanken Manfred voor deze schenking en hopelijk lukt het hem om in september ons musem te bezoeken. We gaan hem gewoon ophalen!

Publicatie over 1e Flakbatterij van de Luftwaffe Flakeenheid 591in Meinerswijk

Ingrid Maan schrijft in samenwerking met Museum Vliegbasis Deelen aan een publicatie over de mannen van de Reichsarbeitsdiensteenheid 4/216, die in Meinerswijk zelfstandig de 1/591 Flakbatterij bemanden. Van de vijf teruggevonden veteranen uit Meinerswijk is er op dit moment nog maar 1 veteraan in leven. Op 8 februari a.s. zal een afvaardiging namens het museum op bezoek gaan bij deze veteraan, om de laatste details door te nemen, foto's in hoge resolutie te scannen en schenkingen op te halen.


Post: 27 januari 2019


Manfred Kregeloh vlak voor de Slag om Arnhem bij de Arnhemse verkeersbrug

post: 8 januari 2019


De nieuwe folder voor 2019 is uit!

In dit herdenkingsjaar 75 jaar Market Garden gaat DNG 40-45 natuurlijk weer het voormalig slagveld van Arnhem en Oosterbeek op met de Belevenistours Slag om Arnhem vanuit Duits perspectief.
Er staan drie soorten tours op het programma. In Oosterbeek lopen we het zuidelijk deel Rondom de Perimeter en in Arnhem hoort u in de tour Een brug te ver wat de belevenissen van Duitse veteranen waren, daar rondom die belangrijke brug.
Omdat het vorig jaar een groot succes bleek te zijn, gaan we ook dit jaar weer met authentieke legerwagens door de Rosandepolder in Oosterbeek en naar Meinerswijk in Arnhem, waar de herinneringen liggen van jonge Reichsarbeitsdienstmannen. Als Flaksoldaten raakten ze in de gevechten betrokken. Na afloop bezoeken we Museum Vliegbasis Deelen.

Ook dit jaar is het mogelijk om DNG 40-45 in te huren voor lezingen. Kijk naar de mogelijkheden. Misschien is het ook iets voor uw organisatie of activiteit!

En wilt u zich vooraf inlezen? Dat kan, want er zijn nog enkele exemplaren van de 2e druk Weggemoffeld! te verkrijgen!

Hopelijk tot ziens in dit jubileumjaar!


  • Post: 28 december 2018

Laatste boeken "Weggemoffeld!"

Vandaag de laatste boeken van de 2e druk opgehaald bij
uitgever Hans de Beukelaer van Uitgeverij Fagus in Aalten/IJzerlo.
Bestellen? Vul het formulier in!


Post: 7 december 2018


Stibo

Samenwerking met STIBO

Stichting Behoud Oorlogsherinneringen (STIBO) verzamelt herinneringsverhalen. In de afgelopen tijd zijn er op hun website ook samenvattingen verschenen van mijn verhalen uit "Weggemoffeld! Levensverhalen van Duitse Arhemveteranen". Sinds kort kunnen samenwerkende organisaties hun logo laten plaatsen op de website van STIBO. Op deze manier kun je elkaar helpen om het doel te bereiken: zoveel mogelijk verhalen doorvertellen van wat toen was....het is zo belangrijk voor wat nu is!

Post: 6 december 2018


Inleiding

Soms is wat Fröbelwerk best leuk: vandaag een powerpoint in elkaar geflanst voor een inleiding die ik op 18 december bij de Radboud Universiteit mag verzorgen.
Het thema is....nou ja, juist!
Dat was de reden waarom ik de verhalen in mijn boek in een raamvertelling presenteer:
waar liep ik als interviewer allemaal tegenaan bij het interviewen van Duitse oorlogsveteranen?


Post: 5 december 2018


Nieuw!

Vanaf december 2018 zullen hier bijdragen geplaatst worden m.b.t. DNG 40-45.
Nieuwtjes, onderzoek, lopende projecten, contacten met de veteranen, herdenkingen
en vele andere wetenswaardigheden. Blijf op de hoogte en volg het nieuws!