2020 is het jaar van de vrijheid. We vieren dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn van 'het Duitse juk'. Dat is lang geleden, maar voor de mensen die het van dichtbij hebben meegemaakt lijkt het nog maar zo kort. Die oorlogsgeneratie is er echter bijna niet meer. Wie moet ons dan nog vertellen, hoe erg het was? En hoe gaan wij om met onze vrijheid? Hebben we iets geleerd vanuit het verleden? Is het nodig om daaraan herinnerd te worden?

Het zijn allemaal vragen waar we nog nauwelijks antwoord op hebben, zoals we nog altijd niet weten hoe we om moeten gaan met het herdenken in de toekomst. Wat gaan we herdenken, hoe gaan we herdenken en met wie gaan we herdenken?

Met de activiteiten voor DNG 40-45 probeer ik een brug te slaan tussen het geallieerde- en Duitse perspectief, waardoor de verhalen van de overwinnaar samenkomen met de verhalen van de verliezer. Wanneer we de geschiedenis vanuit het multi-perspectief bekijken, zullen we moeten nadenken over de vraag of we ‘de andere kant’ ook kunnen en willen begrijpen. Het gaat om begrip. Begrip brengt ons tot verzoening en misschien zelfs wel tot vergeving…

Lees meer